top of page
Yazarın fotoğrafıReha Kuldaşlı

Çeviri | "Kumdan Deve"

Yazar: Leonora Carrington*

Çeviren: Reha Kuldaşlı


İki çocuk, A ve B, Yaşlı Büyükanneleri ile ormanda yaşıyordu. Yaşlı Büyükanne şemsiye gibi daima siyah giyerdi ve küçük, yuvarlak başı elma gibi kırmızıydı. Sabunu ve pijamaları da siyahtı, en sevdiği renk. A ile B ormana, beyaz kumla oynamaya gittiler. Bir deve yaptılar. Deve bittiğinde canlı görünüyordu. A ile B şöyle dedi: “Bu deve canlı, kötü bakıyor.”

Dedikleri doğruydu fakat yağmur yağdı; deve akan kumun içinde eriyip gitti. “İyi oldu,” dedi Büyükanne: “O devenin bakışını gözüm tutmamıştı.”

A ile B sonraki deveyi yaparken kuma biraz yağ karıştırdı. Bunun gözleri öncekinden de fenaydı. Deve yağmura dayandı. “Sihirli bir şey yaparsak ayağa kalkar,” dedi B. Köpeği olmadığı için bu iyi olabilirdi. Bunun üzerine ağaçtan inen karga şöyle dedi: “Deve için yapılması gereken sihri biliyorum.” Pençesiyle devenin alnına birkaç harf çizdikten sonra deve, uğursuz gülüşüyle ayağa kalktı. Yürüdü. Eve gitti.

“Yağmurdan korktuğu için öyle yapıyor,” dedi karga.

“Büyükanne ceviz kaynatıyor, deve içeri girerse hoşuna gitmez,” dedi A. Deve mutfağa girerse Büyükannenin kızacağını bilen çocuklar bir ağacın arkasına saklandı. Haklıydılar. Büyükanne öfkelenmişti. Çok geçmeden devenin ağzında Büyükannenin başıyla birlikte geri döndüğünü gördüler. Baş aşağı duruyordu ve şemsiye gibi görünüyordu. “Deve nemden korkuyor,” dedi karga.

Mutfaktaki reçelin altı yanıyordu. A ile B reçele bakmak için eve girdi.

A ile B, bir hafta boyunca ceviz reçeli yedikten sonra “Biraz cips yesek iyi olurdu,” dedi. Ancak deve, Büyükanneyi şemsiye gibi tutarak ağaçların arasında aheste yürüyordu. Onu hiç bırakmadı. Karga her şeyi gördü. “Bana Büyükannenin mücevherlerini borçlusun,” dedi ve evden büyük bir sandık dolusu mücevher çıkardı. “Bunlar kullanılmalı.” Büyükannenin tüm mücevherlerini ağaca astı; kabul etmek gerekir ki hoş, çok hoş görünüyordu.

 

(*) Leonora Carrington (1917-2011): İngiltere'de doğan ve yaşamının büyük bölümünü Meksika'da geçiren sürrealist ressam ve romancı. Çalışmalarında büyülü gerçeklik, simya ve sembolizme dair temaları yoğun bir şekilde kullanmıştır. 1970'lerde Meksika kadın özgürlük hareketinin kurucularındandır.

159 görüntüleme

Comments


bottom of page